Pomidorowa surówka z porem i jabłkiem
Latem jedną z moich ulubionych surówek jest ta z pomidorów i cebulki ze śmietaną. Pojawia się u nas tak często, że czasami aż sama się dziwię, że jeszcze nam się nie nudzi:)
Ostatnio odkryłam pyszny zamiennik, z którym bez wyrzutów sumienia „zdradzam” moją tradycyjną surówkę pomidorową. Jest z majonezem, jabłkiem i roszponką, a cebulkę zastępuje tutaj pokrojony na plasterki por.
Jest tak pyszna, że zajadamy się nią bez opamiętania 😉
Spróbujcie i Wy, i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało:)
- 5-6 pomidorów
- 2 pory
- 1 jabłko (twarde, kwaskowate)
- garść roszponki
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sparzone i pozbawione skórki pomidory kroimy w ósemki.
Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Oprószamy je niewielką ilością soli i odstawiamy. Po chwili odciskamy nadmiar soku.
Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy na cieniutkie półplasterki.
Roszponkę myjemy, osuszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Nie ma to jak takie surówki 🙂
Zdecydowanie 🙂