Gofry a’la pizza
Kto lubi muffinki na wytrawnie, polubi też te gofry.
Wychodzą pyszne, choć raczej nie tak chrupiące, jak lubicie. Mimo to, polecam wypróbować:)
Jeśli jeszcze podobnych nie robiliście, polecam zrobić i zaobserwować miny domowników, gdy podacie im gofry polane ketchupem – bezcenne 😀
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. maślanki w temp. pokojowej
- 1/4 szkl. oleju
- kilka plastrów żółtego sera
- kilka plastrów ulubionej szynki
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- sól
Jajka miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, stopniowo i naprzemiennie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz maślankę (w temp. pokojowej). Następnie wlewamy olej.
Na końcu dodajemy sól, przyprawy oraz pokrojone w kostkę ser i szynkę, mieszamy szpatułką.
Smażymy partiami na dobrze nagrzanej gofrownicy, do zrumienienia się gofrów.
super przepis!
tak, te gofry są zaskakujące 🙂
Muszę kupić gofrownicę żeby spróbować, jaka moc wystarczy?
Oj, ja poszłam po taniości jeśli chodzi o gofrownice. Mam dwie, jedną taką 3w1 z Lidla, a drugą kupiłam w zeszłym roku w Biedronce z MPM. Ta druga jest niby mocniejsza, ale lubię oba sprzęty;) Lidlowski jest słabszy, ale u mnie daje radę, choć gofry robię dosyć długo. Wg dany zebranych na podstawie opinii z netu najlepsze gofrownice to te o mocy rzędu 800-2000 W
Ok dzięki za info
Robiłam są super smaczne
Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂