Makaronowa sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolką
Tuńczyk, makaron, czerwona fasolka, jajka i ser żółty. Do tego sos majonezowy z niewielką ilością musztardy, a na talerzu dodatkowo jeszcze porcja ketchupu 🙂 Myślę, że fajnie mogłaby się tu też sprawdzić niewielka ilość (1-2 garście) rukoli lub posiekanego świeżego szpinaku. Co powiecie na taką sałatkę?
- 300 g drobnego makaronu
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 4 jajka
- 100 g żółtego sera
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- dymka do dekoracji
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu na al dente. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy.
Czerwoną fasolkę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, odstawiamy do odsączenia.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W misce umieszczamy makaron, tuńczyka, jajka, fasolkę, ser oraz rukolę. Wszystkie składniki mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.