Marchewka z pietruszką – jarzynka do obiadu na ciepło
Bardzo lubię karmelizowaną marchewkę i od czasu do czasu taką przygotowuję. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy okazało się, że i korzeń pietruszki nadaje się do tego wyśmienicie i również dobrze smakuje.
Dziś zatem jarzynka na ciepło – podsmażona marchewka z pietruszką, delikatnie pokryta miodem.
Proste przygotowanie, a jak ładnie to wygląda, prawda? 🙂
- 3-4 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek szczypiorku lub zielona część dymki
Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy wzdłuż na cienkie paseczki, wykorzystując w tym celu obieraczkę do warzyw.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej oraz masło. Wrzucamy czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką. Smażymy, często mieszając, aż warzywa się zeszklą i lekko zmiękną.
Na patelnię wlewamy około 1/5 szklanki wody. Smażymy dalej, aż woda całkowicie odparuje. Wówczas dodajemy miód oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Zieloną część dymki drobno siekamy. Posypujemy już na talerzu.
Ciekawa propozycja. 🙂
Marchewke jeszcze moje dziecko mi zje
Dzieci lubią 🙂
smakowite 😀
🙂
Takie jarzynki są pyszne <3
ale smakowite 😀
Rewelacyjnie wygląda
Bardzo smakowicie wygląda muszę to dziś wypróbować 🙂