Szybki murzynek z dżemem

Murzynek to ciasto, które każdy zna i raczej każdy lubi. Można mówić o sukcesie, gdy wychodzi wilgotne i puszyste (choć przyznaję, że lubię też ciężkie murzynki 😉 ).

Przepisów na tego typu ciasto jest wiele, a chyba najpopularniejszą metodą jest ta, gdzie masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakao, studzimy, potem dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie szybkiego murzynka z dżemem, gdzie wszystkie składniki miksuje się od razu. Ciasto bardzo nam smakowało, choć mogłoby być minimalnie wyższe. Następnym razem użyję mniejszej blaszki, np takiej, jak podano w oryginalnym przepisie, czyli tortownicy 26 cm;)

Jeśli i Wy się na nie zdecydujecie, jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Grunt, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – wówczas unikniemy zakalca;)

Jeśli chcecie by ciasto prezentowało się jeszcze lepiej, udekorujcie wierzch polewą czekoladową, a jeżeli wolicie ciemniejsze ciasta, użyjcie większej ilości kakao 😉

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (w temp.pokojowej)
  • 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli

Szybki murzynek z dżemem – wykonanie:

Do misy miksera przesiewamy mąkę z kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, sól, dżem z czarnej porzeczki, jajka, ekstrakt waniliowy oraz wlewamy olej i mleko. Całość miksujemy do połączenia.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie trochę większa blaszka – 21x32cm; oryginalnie przepis był na tortownicę 26 cm).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 35-50 minut (do tzw suchego patyczka. 👉 Warto już po 30 minutach sprawdzić patyczkiem – jeśli wychodzi suchy (bez mokrego ciasta, ale mogą być wilgotne okruszki), to znaczy, że ciasto jest gotowe; w tortownicy 26 cm, ciasto będzie piekło się nieco dłużej – około 50 minut).

Źródło