Gulasz z karkówki z cebulą, papryką, marchewką i czerwoną fasolą
Cóż tu dużo pisać, uwielbiam takie dania, które choć nasyciły, chciałoby się dalej jeść, bo są tak dobre.
Jest smacznie, kolorowo i sycąco. Zdecydowanie polecam.
- 700-800 g karkówki
- 2 czerwone papryki
- 1 duża marchewka (ok. 200 g)
- 3-4 cebule
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 3/4 szkl. passaty pomidorowej
- 3/4 szkl. ketchupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3-4 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka.
Obraną marchewkę kroimy w słupki (na tzw zapałkę).
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.
Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso. Smażymy aż do lekkiego przyrumienienia (jeśli mięso „puści” soki, smażymy aż do ich całkowitego odparowania).
Dodajemy cebulę i smażymy aż do jej zeszklenia.
Wlewamy bulion. Dusimy całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.
Dodajemy marchewkę. Smażymy razem kilka minut, po czym dodajemy paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa lekko zmiękną.
Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do gulaszu. Dusimy dalej, do uzyskania odpowiedniej miękkości wszystkich składników.
Na koniec dodajemy osączoną i dokładnie opłukaną pod bieżącą wodą czerwoną fasolę. Doprawiamy danie pieprzem oraz mieloną ostrą papryką.
Podajemy z kaszą.
Gulasze lubi moja ordzinka;)
Bardzo smaczny i pożywny gulasz, na chłodne dni idealny
Idealne danie na jesień 🙂
Pyszne i niezbyt pracochłonne danie 🙂 Bardzo lubię, gdy w gulaszu jest sporo warzyw 🙂
Wygląda smakowicie aż ślinka cieknie. 🙂
Dziękuję 🙂
A kiedy dodać fasolę?
Dziękuję. Już uzupełniłam braki 🙂 :* Fasolę dodajemy pod sam koniec, aby się nie nie „rozciapała” podczas gotowania, a jedynie lekko nabrała temperatury od dania.
A ocet kiedy dodajemy? I czy można zastąpić czerwonym?
„Passatę pomidorową łączymy z ketchupem, brązowym cukrem, octem, sosem sojowym oraz mąką.”
Tak, może być czerwony ocet winny. Myślę, że będzie nawet lepszy, bo jest nieco ostrzejszy w smaku.