Surówka z pora, marchewki i jabłka
Jedna z lepszych surówek do obiadu, jakie ostatnio jadłam. Lekko ostra, za sprawą pora. Idealna do delikatnych mięs.
Moja rodzina po prostu oszalała na jej punkcie – tak wiele razy ją chwalili, że nie śmiałabym nie zrobić im jej ponownie;)
Polecam i Wam surówkę z pora, marchewki i jabłka.
- 1 duży por
- 1 marchewka
- 2-3 nieduże jabłka
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Następnie kroimy na cienkie paseczki. Umieszczamy go w misce, lekko solimy i przez chwilę ugniatamy dłońmi, aby nieco zmięknął.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce.
Jabłka obieramy trzemy na dużych oczkach tarki, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny.
Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Pyszniutka <3
Bardzo 🙂
uwielbiam takie lekkie surówki
mniaaaaaaaaami 😀
Cieszę się 🙂
Klasyczna i zawsze smaczna 🙂 ja czasami przelewam pora gorącą wodą, żeby zmiękł 🙂
To też jest dobry patent 🙂
Pysznie i zdrowo 🙂 Taka surówka pasuje prawie do wszystkiego.
I można ją modyfikować o różne dodatki – jedni polecają białą kapustę, inni kapustę pekińską, jeszcze inni czosnek 😉 Nie znudzi się
Bardzo, bardzo smaczna surówka ?
Wypróbowałaś, czy znałaś ją już wcześniej? Okazuje się, że jest bardzo popularna 😀 na fb dostałam wiele sugestii jak można ją jeszcze urozmaicić – o dodatek białej kapusty/kapusty pekińskiej/ kiszonego ogórka (a może to był ogórek konserwowy?)/ lub czosnku 🙂
Robiłam w sobotę do obiadu. Ja pisząc Ci komentarz np. ładnie wygląda to znaczy że mi się podoba a jak wypróbuję przepis to pisze jak smakowało ☺.
Edyto, jak najbardziej ma to sens 😉 i jest najbardziej uczciwie 🙂
Superowo, że ją wypróbowałaś i że smakowało!
Zdradzę Ci, że na blogu będzie jeszcze kilka nowych przepisów na fajne surówki 😀
Super napewno wyprobuje.Czekam jeszcze na przepis na ciasto ze sliwkami o ktorym pisalas bo już sezon.Dzisiaj zamrozilam kilka torebek sliwek.
Witam.jabka do surowki ,lepiej,zeby byly kwasne czy raczej slodkie?
Ja najczęściej daję championy lub jonagoldy, czyli takie słodko-kwaśne 😉
Mialo byc JABLKA,ale poszlo bez literki.
Klasyczna surówka z pora marchewki i jabłka. Bardzo często ją robię. Polecam dodać orzechów. Niesamowicie zmieniają smak.
Pozdrawiam Ania.
Świetna sugestia, już mi się podoba! Dziękuję 🙂
Ślinka cieknie na samą myśl o tej sałatce.
Smaczna, prosta i szybka. Takie przepisy lubię.