Ciasto krówka
Jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Jest bardzo, bardzo dobre i myślę, że też wygląda reprezentacyjnie. Jak to jednak z ciastami miodowymi bywa, najlepiej smakuje po 1-2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną. Polecam.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Masa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki żelatyny lub 1,5 op. śmietan-fixu
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
Mąkę przesiewamy wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz sodą. Dodajemy masło i wyrabiamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy miód i szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wykładamy do formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienia, około 15 minut w temp. 180 stopni C. Podobnie pieczemy drugą część ciasta.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia!). Do szklanki z żelatyną dajemy 1-2 łyżki ubitej kremówki i mieszamy. Tak zaprawioną żelatynę łączymy z resztą śmietany. Gotową masą przekładamy oba ciasta.
Puszkę z masą kajmakową wkładamy do lekko gotującej wody i chwilę ogrzewamy. Gdy masa jest już lekko płynna rozprowadzamy ją na wierzchu ciasta i posypujemy orzechami.
Uwielbiam smak krówki. Muszę się w końcu nauczyć ją piec. Dzięki za przepis!
Czy blaty powinnam przełożyć bitą śmietaną, włożyć do lodówki i po 1-2 dniach będą miękkie? czy raczej przechować je nieprzełożone przez ten czas?
Ja składam od razu całe ciasto.
Ok,dziękuję 🙂
U mnie też to jedno z ulubionych ciast 🙂
Ta krówka prezentuje się przesmacznie, zjadłabym!
https://buszujwkuchni.com/
Dziękuję bardzo:)