Muffiny z kawałkami czekolady wg Nigelli

Pyszne czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady.

Na drugi dzień po upieczeniu wciąż pozostają mięciutkie. Trzeciego dnia nie doczekały;)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • po 70 g czekolady mlecznej i białej
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Dodajemy cukier puder, mieszamy.

W osobnej misce mieszamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt waniliowy.

Obie czekolady kroimy w drobną kostkę.

Do miski z suchymi składnikami przelewamy składniki more, mieszamy łyżką do połączenia. dodajemy 2/3 posiekanej czekolady.

Wyłożoną papilotkami formę na miffiny wypełniamy przygotowanym ciastem. Wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Źródło