Adam i Ewa
Otwierając bloga, postanowiłam zacząć nieco symbolicznie od przepisu na ciasto, które było moim pierwszym samodzielnie przygotowanym wypiekiem. Pamiętam jaka radość towarzyszyła mi wówczas z efektu końcowego i myślę, że zawsze będę już podchodziła do tego przepisu z dużym sentymentem. Skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia. Adam i Ewa kojarzą mi się z rajem, a rajski ogród jakoś bardziej z jabłkami niż mandarynkami, no ale zostawiając już genezę powstania nazwy tego placka, witam Wszystkich serdecznie i zapraszam na pyszne ciasto do kawy:)
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju
Masa:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 3-4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2-3 łyżeczki żelatyny lub 1 op. śmietan-fix
- 2 op. herbatników
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając ubijania. Ja zwykle po dodaniu ostatniego żółtka dodaję kilka łyżek oleju i jeszcze chwilę miksuję. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blachę (21x32cm) wylożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20-25 minut.
Na upieczonym i wystudzonym biszkopcie układamy odsączone mandarynki.
Odmierzamy 1/2 szkl. soku pomarańczowego, w którym rozpuszczamy budynie. Pozostały sok, oraz sok z mandarynek wlewamy do większego rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszony proszek budyniowy i mieszamy do zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na ciasto, równo rozprowadzamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją, wkładając na kilkanaście sekund do mikrofalówki, lub podgrzewając w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder, oraz rozpuszczoną żelatyną (lub smietan-fix).
Bitą śmietanę wykładamy na budyń, na wierzchu układając herbatniki.
Proszę podać wymiary blachy.
Blaszka o wymiarach 21x32cm