Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
Drobiowa pieczeń z dodatkiem marchewki i sera mozzarella. Wilgotna i smaczna.
Fajna alternatywa dla smażonych paluchów drobiowych z mozzarellą (zobacz przepis -> KLIK).
Na ciepło jako porcja obiadowa; na zimno, polana ketchupem jako dodatek do chleba.
- około 800 g mięsa drobiowego (u mnie pierś indyka)
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 1 op. mozzarelli w zalewie xl
- 1 jajko
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- odrobina bułki tartej
- odrobina masła
Cebulę kroimy w kostkę.
Obraną marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Studzimy.
Mięso przepuszczamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, jajko oraz startą mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wyrabiamy, mocząc co jakiś czas ręce w zimnej wodzie.
Masę mięsną przekładamy do natłuszczonej foremki 11×27 cm. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością bułki tartej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. W połowie czasu pieczenia na wierzch pieczeni rozkładamy starte na wiórki lub cienko pokrojone masło (nie za dużo).
Najsmaczniejsza !!!!: )
Robiłem wg przepisu super pieczeń
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za wiadomość!
Czy mięso ma być surowe czy ugotowane? Np. z bulionu?
Mięso dajemy surowe, łączymy z podsmażonymi warzywami, pozostałymi składnikami i wstawiamy do piekarnika.
Pycha ?