Kurczak z brzoskwiniami w kremowym sosie

Dzisiejsza propozycja to świetna opcja na smaczny i szybki obiad.

Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest więc to świetna opcja na obiad w środku tygodnia. Jedyne co należy zrobić, to pokroić cebulę, brzoskwinie oraz kurczaka, a następnie wszystko podsmażyć, dodając pod koniec serek mascarpone zmieszany z żółtkami. Równolegle należy ugotować ryż. I tyle 🙂

A jak smakuje? Jeśli jesteście fanami połączeń mięsa z owocami, a także lubicie słodko-pikantne smaki, ta propozycja powinna podbić wasze kubki smakowe.

Niby delikatny, słodki sos po chwili pozostawia na języku odrobinę pikanterii. Jest wprost stworzony do tego, by podać go z ryżem.

Ilość poszczególnych przypraw można oczywiście dostosować wg własnych preferencji.

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g)
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 duża cebula
  • około 200 g mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. wody lub syropu z brzoskwiń
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • płatki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej/oliwa

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Brzoskwinie osączamy z syropu, kroimy w kostkę.

Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kurczaka. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy pokrojone brzoskwinie.

Mascarpone delikatnie łączymy z żółtkami oraz wodą lub słodkim syropem z brzoskwiń. Dodajemy na patelnię. Moc palnika nieznacznie zmniejszamy i smażymy, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą (!) płatków chili lub mielonej ostrej papryki.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

Poniżej robione innym razem 🙂

Inspiracja