Domowy kebab (z kurczaka)
Pierwszy raz przygotowałam domowego drobiowego kebaba. Następnym razem zadbam o to, by kawałki mięsa były troszkę cieńsze.
Porcja mięsa jest konkretna. Spokojnie wystarczy na 2-3 obiady/przekąski.
Takie mięso możemy zjeść z surówką, frytkami i ulubionym sosem, lub wykorzystać jako nadzienie do bułek.
- 900 g fileta z kurczaka lub indyka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1-2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 duża cebula
- 3 patyczki do szaszłyków
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy je, by zwiększyły swoją powierzchnię.
W miseczce mieszamy przyprawy z olejem. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, by każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut.
Dużą cebulę kroimy w poprzek na pół. Jedną połówkę układamy na talerzu i wbijamy w nią patyczki do szaszłyków (by ostrzejszą stroną zwrócone były do góry), tworząc tym samym „stelaż”.
Na patyczki nadziewamy kawałki mięsa. Dociskamy je do cebuli, by cała konstrukcja była zwarta i stabilna. Mięso nadziewamy w miarę możliwości na dwa patyczki jednocześnie. Kawałki nabijamy na zakładkę.
Gdy wszystkie kawałki mięsa są nabite na patyczki, przykrywamy je drugą połówką cebuli i dociskamy (cebulę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by nie przypaliła się podczas pieczenia).
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i od momentu, gdy osiągnie tą temperaturę pieczemy przez około 90-100 minut.
Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na cienkie paseczki.
Wiesz co narobiłaś? Teraz mięsożercy będą pchali się do Ciebie drzwiami i oknami po kebaba. Dobrze, że nie podałaś adresu xD
haha 🙂
🙂
Świetny pomysł na pyszne mięsko, chętnie wypróbuję 🙂
Lubię kebaba ☺
Nie wpadłabym na to 😉 Pysznie wygląda 🙂