Domowy kebab (z kurczaka)

Pierwszy raz przygotowałam domowego drobiowego kebaba. Następnym razem zadbam o to, by kawałki mięsa były troszkę cieńsze.

Porcja mięsa jest konkretna. Spokojnie wystarczy na 2-3 obiady/przekąski.

Takie mięso możemy zjeść z surówką, frytkami i ulubionym sosem, lub wykorzystać jako nadzienie do bułek.

  • 900 g fileta z kurczaka lub indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2-3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy je, by zwiększyły swoją powierzchnię.

W miseczce mieszamy przyprawy z olejem. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, by każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut.

Dużą cebulę kroimy w poprzek na pół. Jedną połówkę układamy na talerzu i wbijamy w nią patyczki do szaszłyków (by ostrzejszą stroną zwrócone były do góry), tworząc tym samym „stelaż”.

Na patyczki nadziewamy kawałki mięsa. Dociskamy je do cebuli, by cała konstrukcja była zwarta i stabilna. Mięso nadziewamy w miarę możliwości na dwa patyczki jednocześnie. Kawałki nabijamy na zakładkę.

Gdy wszystkie kawałki mięsa są nabite na patyczki, przykrywamy je drugą połówką cebuli i dociskamy (cebulę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by nie przypaliła się podczas pieczenia).

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika na najniższą półkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i od momentu, gdy osiągnie tą temperaturę pieczemy przez około 90-100 minut.

Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na cienkie paseczki.

Źródło