Szakszuka z papryką i kiełbasą
Nie wiem jak Wy, ale ja wszelkie dania na bazie pomidorów, papryki, cukinii itp po prostu uwielbiam.
Nie inaczej było, gdy zrobiliśmy szakszukę – nie mogłam się od niej oderwać. W teorii porcja ta miała wystarczyć dla 4 osób, a poradziliśmy z nią sobie we dwójkę;) No co? Tak nam smakowało;)
Przepyszna propozycja! Zróbcie sobie na śniadanie czy nawet na kolację;)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 ząbek czosnku
- około 120 g kiełbasy krakowskiej suchej
- suszone oregano
- suszona bazylia
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- 2-4 jajka
- olej
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę.
Kiełbasę krakowską kroimy na mniejsze paseczki.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy dalej. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1-2 minutki.Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy suszonym oregano, bazylią, szczyptą kminu rzymskiego oraz solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem, po czym smażymy przez chwilę już bez mieszania, tak by nadmiar płynów odparował z patelni.
Gdy to nastąpi na patelnię wybijamy jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu i zmniejszając ogień gotujemy pod przykryciem do czasu aż białko jajek się zetnie.
Podajemy z kromką świeżego chleba lub bagietki.
pyszne śniadanko:)
Dziękuję 🙂
Super jedzonko ! Aż mi ślinka cieknie . 🙂
Bardzo polecam 🙂
Będę musiał zrobić, bo naprawdę smacznie mi wygląda . 🙂
Dodatki można dobierać dowolne, to tylko jedna z wariacji na jej temat 😀 ale cieszę się, że się podoba 🙂