Placuszki z płatkami owsianymi
U mnie w domu wszyscy dobrze już wiedzą, że UWIELBIAM wszelkiego rodzaju placuszki/racuszki i pomimo, iż wiem, że smażone najzdrowszym nie jest, nic na to poradzić nie mogę – nie potrafię przejść obojętnie obok przepisów na różne placki, nie wypróbowawszy ich. Ten znaleziony na Kwestii Smaku jest po prostu genialny. Placki wychodzą delikatne, puszyste, wyjątkowe. A co najistotniejsze, nie jest to tylko moja opinia – plackoholika, ale wszystkich domowników, których uraczyłam tym specjałem. Polecam.
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 szkl. jogurtu greckiego, naturalnego lub maślanki (ja z braku odpowiednich składników użyłam 1 szkl. jogurtu greckiego razem z 1 szkl. kwaśnej śmietany i wyszło pysznie)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju (pełna łyżka ciasta na jeden placuszek). I Gotowe.
Można podać z syropem klonowym, lub miodem, ale i bez dodatków smakują wybornie.