Sałatka jajeczna II
Sałatka z jajkami, szynką, porem, ananasem i groszkiem konserwowym.
- 6 jajek
- 200 g szynki
- 4-5 ogórków konserwowych
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 por
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki.
Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.
Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, również kroimy w kostkę.
Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Groszek osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez zmieszany ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.