Sałatka jajeczna II

Sałatka z jajkami, szynką, porem, ananasem i groszkiem konserwowym.

  • 6 jajek
  • 200 g szynki
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 por
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i trzemy na dużych oczkach tarki.

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę.

Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, również kroimy w kostkę.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Groszek osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez zmieszany ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.