Karczek w kiszonej kapuście z ananasem
Polecam Wam dziś przepis na karkówkę pieczoną razem z kiszoną kapustą i ananasem.
Gdy jakiś czas temu po raz pierwszy o niej usłyszałam, pomysł ten wydał mi się nieco dziwny. Dziś wiem, że to świetnie połączenie, które smakuje wybornie.
- ok 1 kg karczku
- ok 600 g kiszonej kapusty
- 1 puszka ananasa
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością granulowanego czosnku. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmażamy krótko ze wszystkich stron, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna można przepłukać) odciskamy dokładnie, a następnie drobno siekamy. Rozkładamy ją wokół karczku.
Osączonego z zalewy ananasa kroimy w kostkę. Rozkładamy na kapuście i zalewamy zalewą z ananasa.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem do miękkości (przez około 1 i 1/2 godziny).
Upieczony karczek przekładamy na deskę i kroimy dopiero jak lekko przestygnie. Podajemy np z ziemniakami i kapustą z ananasem.
uwielbiamy ,to danie 🙂 robie od lat 🙂
Od teraz chyba i u nas będzie się częściej pojawiać:) Bardzo nam smakowało i cieszę się, że zrobiłam – lepiej późno niż wcale;)
Pozdrawiam!
Znam również ten przepis w telewizji Ewa W. robiła . Karkówka jest krucha ale najlepsza to ta kapusta z ananasem ?
O tak, kapusta z ananasem robią całą robotę 🙂