Śledzie z cebulką
Szukając pomysłu na przygotowanie śledzi, postanowiłam przygotować te w oleju z cebulką i majerankiem.
Wyszły bardzo fajne. Początkowo czegoś mi w nich brakowało, ale pomogło dolanie do marynaty 3-4 łyżek octu z białego wina. Moje śledzie chyba nie były z zalewy octowej, więc tego octu im brakowało;)
- 600-700 g płatów śledziowych w zalewie octowej
- 5-6 średniej wielkości cebul
- 1 łyżka majeranku
- oliwa/olej
- cukier
Śledzie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze części.
Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z majerankiem.
Na dno dużych słoików lub miski kładziemy warstwę śledzi, przekładamy je cebulą, znów śledzie, cebula i tak do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinna stanowić cebula).
Zalewamy całość oliwą, do przykrycia. Posypujemy szczyptą cukru, lekko mieszamy.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Źródło:KuchniaAleex
Pyszne te śledzie, powtórka na wigilię
Cudowna wiadomość 🙂
Pozdrawiam