Śledzie z cebulką

Szukając pomysłu na przygotowanie śledzi, postanowiłam przygotować te w oleju z cebulką i majerankiem.

Wyszły bardzo fajne. Początkowo czegoś mi w nich brakowało, ale pomogło dolanie do marynaty 3-4 łyżek octu z białego wina. Moje śledzie chyba nie były z zalewy octowej, więc tego octu im brakowało;)

  • 600-700 g płatów śledziowych w zalewie octowej
  • 5-6 średniej wielkości cebul
  • 1 łyżka majeranku
  • oliwa/olej
  • cukier

Śledzie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze części.

Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z majerankiem.

Na dno dużych słoików lub miski kładziemy warstwę śledzi, przekładamy je cebulą, znów śledzie, cebula i tak do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinna stanowić cebula).

Zalewamy całość oliwą, do przykrycia. Posypujemy szczyptą cukru, lekko mieszamy.

Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Źródło:KuchniaAleex