Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola
To niesłychane, że czasami tak proste rozwiązania potrafią tak rewelacyjnie smakować.
Jeśli miałabym Wam polecić jakiś przepis na pyszny obiad, z pewnością byłby to właśnie ten.
Przepis wypatrzony na Kwestii Smaku. Podejrzałam też propozycję podania i mięso podałam w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smakowało nieziemsko.
To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu.
Zróbcie koniecznie!
Mięso:
- 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
- 150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej
- 3/4 – 1 szkl. śmietanki 30%
- 100 g sera gorgonzola
- kilka listków bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
Sałatka:
- 80-100 g rukoli
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki maggi
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości). Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane mięso obsmażamy z obu stron – do zrumienienia się boczku. Zdejmujemy z patelni.
Ewentualny tłuszcz z patelni odlewamy, a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, aż ser się roztopi.
Do powstałego sosu dodajemy mięso, posiekane listki bazylii oraz połówki pomidorków. Podgrzewamy razem przez około 1-2 minuty.
Umytą rukolę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Oliwę mieszamy z miodem, octem, maggi i przyprawami. Dodajemy mniej więcej 1 łyżeczkę wrzątku. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Wygląda pysznie, może nie jest super fit, ale ślinka cieknie 🙂
Cieszę się 🙂 a danie faktycznie nie jest fit, ale za to jest smaczne, więc od czasu do czasu warto zrobić 🙂
danie wygląda niezwykle apetycznie
Dziękuję:) Jest pyszne.
Czy boczek nie spada z tego mięska ?
Nie spada 🙂 Ważne, by dobrze zawinąć nim mięsko, a podczas smażenia ładnie się wszystko połączy ze sobą.
Ok a czy może być jakiś inny ser pleśniowy ? łagodniejszy ?
Sama nie wiem, gorgonzola nadaje całości fajnego smaku, ale faktycznie – żeby smakowało, trzeba ją lubić. Nie wiem jak będzie z innymi serami – np lazur błękitny. A jakby dać jej mniej, tylko z 50 g, by nie było tak intensywnie? Opcjonalnie można zrezygnować z sera pleśniowego i dać serek topiony.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂 jeszcze się zastanowię który ser dać 🙂
_przepyszne_ danie, sos, rewelacja, zrobione, sprawdzone, zjedzone 🙂
a. i z makaronem tagliatelle, a nie z ziemniakami
Super dodatek 🙂
Super! Dzięki za skorzystanie z przepisu 😀 Baaaardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Rewelacja! Jutro próbuję 🙂
Wygląda bardzo smacznie, muszę spróbować. Zazdroszczę takiego zapału do gotowania, mi się często nie chce nic szykować.
Ciekawe jak by smakowało z makaronem ryżowym, coś czuję że w ten weekend czekają mnie eksperymenty
Nie przepadam za kurczakiem, bo jest dla mnie za suchy, ale ten wygląda na soczystego. Do tego na pewno sos robi robotę.
Szukając inspiracji trafiłem na ten przepis, tak przygotowany kurczak jest przepyszny. Podbieram przepis na przyszłość 😀