Filet z kurczaka z boczkiem w sosie gorgonzola

To niesłychane, że czasami tak proste rozwiązania potrafią tak rewelacyjnie smakować.

Jeśli miałabym Wam polecić jakiś przepis na pyszny obiad, z pewnością byłby to właśnie ten.

Przepis wypatrzony na Kwestii Smaku. Podejrzałam też propozycję podania i mięso podałam w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smakowało nieziemsko.

To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu.

Zróbcie koniecznie!

Mięso:

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 150-200 g boczku w plastrach lub szynki parmeńskiej
  • 3/4 – 1 szkl. śmietanki 30%
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka listków bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sałatka:

  • 80-100 g rukoli
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki maggi
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości).  Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Przygotowane mięso obsmażamy z obu stron – do zrumienienia się boczku. Zdejmujemy z patelni.

Ewentualny tłuszcz z patelni odlewamy, a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, aż ser się roztopi.

Do powstałego sosu dodajemy mięso, posiekane listki bazylii oraz połówki pomidorków. Podgrzewamy razem przez około 1-2 minuty.


Umytą rukolę przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Oliwę mieszamy z miodem, octem, maggi i przyprawami. Dodajemy mniej więcej 1 łyżeczkę wrzątku. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Źródło