Racuchy z jabłkami wg Siostry Anastazji
Pyszne i proste do przygotowania racuszki z jabłkami.
Bez drożdży.
Wystarczy składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać. Potem zanurzamy w cieście krążki jabłek i smażymy na rumiano.
Prawda, że to proste?
Doskonałe na słodki, bezmięsny obiad czy kolację.
Polecam.
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-7 jabłek
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka,cukier, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z przygotowanym ciastem.
Jabłka (najlepiej wybrać w miarę miękkie) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie krążki.
Krążki jabłek zanurzamy w cieście i z pomocą widelca przenosimy je na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Masz racje… nie potrzeba wiele a jaki smak 😀
racuszki wprost uwielbiam 🙂
Uwielbiam racuchy z jabłkami i mogłabym je jeść codziennie 🙂
mniam! zapraszam do mnie 🙂
Oj, ale narobiłaś mi smaka:) Córce takie zrobię, ona uwielbia takie placki. A przy okazji mama tez skubnie 😀
Podoba mi się to „przy okazji”;)
Racuchy to jest to:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)