Sałatka warstwowa tuńczykowo-serowa z jajkami

Nazwa sałatki w zasadzie mówi o niej wszystko. W niej zawarte są bowiem główne jej składniki. Kolejny raz potwierdza się powiedzenie, że mniej znaczy więcej:) Sałatka jest wyśmienita. Bardzo delikatna. Po nocy spędzonej w lodówce, jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam.

  • 7-8 dużych jajek
  • 2 puszki tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
  • 200g żółtego sera
  • 1 cebula
  • majonez

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem. Tuńczyka (po lekkim odsączeniu) lekko rozdrabniamy widelcem.

W salaterce układamy warstwowo:

  1. połowa białek
  2. połowa żółtego sera
  3. połowa tuńczyka
  4. warstwa majonezu
  5. druga połowa białek
  6. cebula
  7. druga połowa żółtego sera
  8. druga połowa tuńczyka
  9. warstwa majonezu
  10. żółtka

salatkatunczyowazjajkami3

Źródło