Sałatka warstwowa tuńczykowo-serowa z jajkami
Nazwa sałatki w zasadzie mówi o niej wszystko. W niej zawarte są bowiem główne jej składniki. Kolejny raz potwierdza się powiedzenie, że mniej znaczy więcej:) Sałatka jest wyśmienita. Bardzo delikatna. Po nocy spędzonej w lodówce, jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam.
- 7-8 dużych jajek
- 2 puszki tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
- 200g żółtego sera
- 1 cebula
- majonez
Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy ją wrzątkiem. Tuńczyka (po lekkim odsączeniu) lekko rozdrabniamy widelcem.
W salaterce układamy warstwowo:
- połowa białek
- połowa żółtego sera
- połowa tuńczyka
- warstwa majonezu
- druga połowa białek
- cebula
- druga połowa żółtego sera
- druga połowa tuńczyka
- warstwa majonezu
- żółtka
Na stole musi prezentować się cudownie. Szkoda jeść 🙂
Szkoda nie zjeść, bo jest smaczna;)
I zdrowa 😀
A sól i pieprz?
Uwielbiam sałatki z tuńczykiem 🙂
Są bardzo fajne:)
Bardzo apetyczna sałatka 🙂 Na taką to ja się wpraszam 🙂
Bardzo chętnie:)
Uwielbiam tuńczyka, więc ta sałatka jest absolutnie do zrobienia u mnie:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Koniecznie:)
Prosto i szybko, świetna sałatka, lubię takie:)
Jest pyszna, polecam:)
Pyszna jest.😋Ja daje jeszcze 100g startego zamrożonego masła