Cynamonowo-makowe ciasteczka
Kruche, lekko cynamonowe ciasteczka z kawałkami strzelającego pod zębami maku. Polane dekoracyjnie białą oraz mleczną czekoladą, mogą być ozdobą świątecznego stołu.
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 250 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g maku
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g białej czekolady
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku oraz ekstrakt pomarańczowy, miksujemy krótko tylko tyle, aż żółtka wkręcą się w masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy obie mąki przesiane z cynamonem oraz mak.
Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-14 minut (do lekkiego zezłocenia).
Ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Każdą czekoladę roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Dekorujemy ciasteczka tworząc na ich powierzchni esy-floresy.
Ładnie wygladaja
Dziękuję ślicznie
Zrobiłam wczoraj te ciasteczka. Trzymałam się przepisu, zamieniłam jedynie ekstrakt pomarańczowy na waniliowy. Ciasto było za gęste by je wyciskać, więc zastosowałam opcję jak w kopytkach – formowałam cienki wałek i kroiłam na kawałki długości małego palca. Z tej porcji wyszła mi cała blacha ciastek (gęsto ułożonych). Uwaga – troszkę rosną w czasie pieczenia. Ładne i smaczne – powtórzę 🙂
Super sobie poradziłaś. Cieszę się też bardzo na wieść, że będą powtórki 🙂
Pozdrawiam!