Sałatka królewska
Taka sałatka bez wątpienia świetnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju rodzinnych przyjęć czy podczas Świąt.
Warto jednak pamiętać o tym, by dobrze osączyć, a nawet odcisnąć z płynów zarówno seler jak i ananasa tak, by niepotrzebnie nie rozrzedziły one całej sałatki.
Mnie ona bardzo pozytywnie zaskoczyła.
- 500-600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- mielona papryka ostra
- mielona papryka słodka
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 słoiczek selera konserwowego
- około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki majonezu
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim mięso.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w grubą kostkę.
Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę (warto pozostawić go na sicie, a następnie osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym).
Seler konserwowy osączamy z zalewy (lekko można jeszcze odcisnąć nadmiar płynów).
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser żółty trzemy na tarce jarzynowej.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem, mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy z przygotowanym sosem. Odstawiamy do schłodzenia.
ale fajna ta sałatka
U mojej Babci zawsze są tego typu sałatki :)Można się najeść 🙂
Kolejny pyszny przepis:)
Bardzo apetyczna sałatka, dawno nie jadłam selera konserwowego, a bardzo lubię właśnie w takich sałatkach 🙂
Robię podobną i bardzo wszystkim smakuje 🙂