Placuszki ze śliwkami i cynamonem
Bardzo dobre placuszki. Idealne w sezonie na śliwki. W sumie taka mała rzecz, a cieszy;)
-
180 g jogurtu naturalnego
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
3 łyżki cukru trzcinowego
-
szklanka (lub więcej) śliwek pokrojonych w średnie plastry
Jajka wybijamy do miski i za pomocą rózgi kuchennej lekko je roztrzepujemy. Dodajemy jogurt oraz olej, ponownie mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier przesiewamy. Całość łączymy z mokrymi składnikami. Wylewamy porcje ciasta (np po 1 łyżce) na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na placuszki wykładamy cząstki śliwek. Smażymy około 2-3 minuty, po czym przewracamy na drugą stronę. Podajemy posypane cukrem pudrem.