Kapsalon – Holenderski fast food
Kapsalon to nic innego jak frytki z mięsem (u mnie drobiowym) zapieczone z serem, a następnie przykryte sałatką. Jest to więc połączenie wszystkiego tego, co chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść.
Propozycje na ten holenderski fast food widziałam na wielu blogach. Zazwyczaj podawany był w aluminiowych foremkach. Stwierdziłam jednak, że skoro przygotowuję sobie taki fast food w domu nie muszę specjalnie na potrzeby tego dania zakupywać foremek – zrobiłam większą porcję na blaszce do pieczenia i tym sposobem każdy mógł sobie nabrać tyle, na ile miał ochotę.
Samo danie smakuje wyśmienicie. Frytki z podsmażonym kurczakiem, obsypane serem cheddar, same w sobie smakują świetnie (frytki z serem – to dopiero wynalazek! Jadłam po raz pierwszy – pycha!), do tego porcja świeżych warzyw i obowiązkowo czosnkowy sos. Niby to fast food, w dodatku prosty i – można pomyśleć – mało odkrywczy, a „ochom i achom” nie było końca.
Kapsalon to doskonały pomysł na obiad czy kolację – zaserwujcie Waszym dzieciom, a będą zachwycone:)
Myślę sobie, że zapieczone w ładnej blaszce z powodzeniem można też postawić na stole gdy odwiedzą Was znajomi – każdy niech nałoży sobie na swój talerz ile tylko chce (aczkolwiek trzeba się spieszyć, bo po spróbowaniu ma się ochotę na więcej, więc choć porcja jest duża, może braknąć;))
Dla 6 osób
- około 8-9 dużych ziemniaków
- 3 duże pojedyncze piersi kurczaka
- 2-3 łyżki przyprawy kebab/gyros
- około 150-180 g żółtego sera (u mnie red cheddar)
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 1 zielony ogórek
- 2-3 pomidory
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki)
- czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości samego czosnku – u mnie 1 duuuży ząbek polskiego czosnku)
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dużą kostkę. Oprószamy je przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Smażymy we frytkownicy na rozgrzanym oleju (lub zapiekamy w piekarniku – wg uznania).
Kapustę drobno siekamy.
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórka kroimy na plasterki.
Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce.
Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na dużą blaszkę lub do aluminiowych foremek rozkładamy przygotowane frytki. Na nich rozprowadzamy usmażone mięso. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika do czasu aż ser się roztopi. Następnie na gorące składniki wykładamy sałatkę. Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi: Mięso – do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się mięso z kurczaka z naszą ulubioną przyprawą – można wybrać przyprawę kebab, kebab/gyros lub shoarma.
Frytki – można wykorzystać frytki „domowe” przygotowane z ziemniaków lub tzw gotowce. Sposób ich przygotowania na tym etapie również jest dowolny – możemy je usmażyć lub zapiec w piekarniku. Ja wybrałam opcję ze smażeniem – po prostu tak wolę i jest mimo wszystko szybciej;)
Ser – ja wykorzystałam tutaj ser cheddar, ale świetnie sprawdzi się też gouda.
Sałatka – do jej przygotowania można wykorzystać wszystko to co lubimy najbardziej – kapustę pekińską można zastąpić sałatą rzymską lub lodową, dodać do niej ogórki konserwowe, czerwoną paprykę czy trochę kukurydzy – pełna dowolność.
Kapsalon najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu – głównie ze względu na frytki. Fajne jest jednak to, że większość (mięso, sałatka) można przygotować sobie wcześniej, a zapiec całość, gdy goście pukają już do drzwi;)
Zrobiłam się głodna. Pięknie wygląda.
Dziękuję. Jest zaskakująco smaczny, a taki prosty 🙂
To nie jest zaden Holenderski fastfood a ze go jadlas w Holandii to tego nie zmienia.Kapsalon jest typowym tureckim daniem sprzedawanym w snack barach w Holandi,Belgi,Francji,Niemczech i oczywiscie Turcji.Holenderskie snack bary tego nie sprzedaja to tak samo jakbys gdzies w Holandi jadla barszcz czerwony i mowila o nim ze tez jest Holenderski.Jesli chodzi o sam przepis to tez odbiega od orginalu ale to jest Twoja wersja i mialas do tego prawo.Kapsalon jest bardzo smaczny ale tez bardzo ciezki i kaloryczny.Pozdrawiam z Amsterdamu
W takim razie na wiki również jest błąd? 😉 https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsalon
Pozdrawiam 🙂
Wierzy pani Wikipedii? Kolega ma rację, te wszystkie dania przywieźli Turcy, marokańce. A że można kapsalon kupić np. w Holandii, to tak jak pizza w Polsce, niby pizza ale koło pizzy toto nie stało.
Być może, nie spieram się. W żadnym z tych krajów nigdy nie byłam;) Dla mnie ma to jednak drugorzędne znaczenie – liczy się to, że smakuje. Nikt u mnie w domu jedząc szarlotkę, nie zastanawia się skąd wywodzi się to ciasto, podobnie jak wiele innych dań.
Zamotałeś się straszni. W jednym zdaniu piszesz „Kapsalon jest typowym tureckim daniem sprzedawanym w snack barach w Holandii” by za chwilę w kolejnym napisać „Holenderskie snack bary tego nie sprzedaja ” . Następnym razem, zanim wciśniesz enter, przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz. I popracuj nad ortografią. Pozdrawiam z Warszawy
Panie Januszu i tutaj sie Pan myli. Niema on nic wspólnego z Turcją. Warto poczytac jak powstała jego nazwa 😉 W Rotterdamie pewien fryzjer poprosił o zrobienie mu tego dania z jego ulubionymi składnikami. Było to jego stałe danie które zamawiał. Kaper po holendersku to fryzjer a kapsalon zakład fryzjerski. Dla tego danie zostało tak nazwane.
Ja tez chce dodac ze kapsalon jest typowo-turecki bo sprzedaja go w tureckich snack barach ,pozdrawiam z Nederland
Kapsalon jest holenderskim wynalazkiem, mimo, że składniki żywcem wyjęte z innych kuchni i żadne twoje argumenty tego nie zmienią. Popraw ortografię, jak chcesz innych pouczać.
A co to za słowo „zakupywać”?
🙂
https://wordlist.eu/slowo/zakupywa%C4%87
https://wsjp.pl/index.php?id_hasla=19509
https://sjp.pwn.pl/sjp/zakupic;2542830.html
Jak chcesz komentować najpierw poczytaj, to jest holenderski fastfood nie turecki a kapsalon bo wymyślił go fryzjer
To pewnie wiesz również, że w Turcji nie ma kapsalonu. To danie przystosowane przez tureckie bary do lokalnego klienta. Pozdr.
Czy to takie ważne skąd te danie ? Bierzecie przepis lub nie i wszystko a nie głupie komantarze dajecie.
U mnie to danie nazywamy 'frytki z posypka’. Pycha!
Fajna nazwa;) Podoba mi się. A danie faktycznie jest super pyszne 🙂
Mam piers z indyka. Nada sie ?
Pewnie 🙂
https://www.metronieuws.nl/binnenland/2013/11/de-rotterdamse-uitvinding-de-kapsalon-bestaat-tien-jaar
Tu w metro czytalam ze to byl fryzjer w Rotterdamie (Nathaniel Gomes ) i on wymyslil to danie ,ktore zamowil w snack barze
Jakiej wielkości jest blaszka ?
Aniu, ciasta piekę w formie 21x32cm. Ta jest troszkę większa, ale nieznacznie – nie mierzyłam jej nigdy.
Myślę, że w przypadku tego dania wielkość blaszki nie ma aż takiego znaczenia. Możesz zrobić nawet w takiej piekarnikowej lub w naczyniu żaroodpornym – kwestia tylko rozłożenia składników, czy będą lużno, czy bardziej ściśnięte.
Bardzo smaczne danie, polecam ?
Muszę koniecznie spróbować kapsalona 🙂 To jest coś na wzór kebaba na talerzu 😀 Wygląda bardzo smakowicie. Ja bym zrobiła opcję z sosem tzatziki. Nawet ostatnio jest fanką sałatki z https://www.burgerking.pl/, a konkretnie sałatki halloumi. Nie spodziewałam się, że może tak dobrze smakować. Przeszłam na dietę keto i właśnie szukam podobnych przepisów, którymi mogę zastąpić moje obecne dania. Mam nadzieję, że dzięki Twoim przepisom uda mi się stworzyć coś ciekawego 🙂 Na weekend planuję zrobić z Twojego przepisu lasagne z sosem beszamel (pewnie będzie pycha!). Pozdrawiam ciepło!
Kapsalon to prawdziwy hit! Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ten holenderski fast food przygotowany w domu smakuje jeszcze lepiej. Frytki z kurczakiem, cheddar, warzywa i ten czosnkowy sos – to połączenie, które zawsze robi wrażenie. Idealne na obiad czy kolację, a także doskonała opcja na spotkanie z przyjaciółmi. Polecam spróbować!
Dziękuję za przepis,pyszne jedzonko
O, interesujące! Na znajdziesz informacje o kapsalonie, czyli holenderskim fast foodzie. To świetny sposób na poznanie kulinarnych tradycji z różnych krajów. Czas spróbować czegoś nowego!