Ciasto cytrynowe z makiem

Polecam Wam fajne ciacho o kwaskowym posmaku.

Spód to lekko cytrynowe ciasto z dodatkiem maku, które przygotowuje się jak muffiny, a więc miesza się suche i mokre składniki. Do jego przygotowania mikser nie będzie Wam potrzebny, ale… do przygotowania mas już się przyda;) Jedna z nich to cytrynowa masa budyniowa – dość kwaśna, orzeźwiająca. Druga masa, to bita śmietana usztywniona cytrynową galaretką.

Ciasto w sam raz do kawy/herbaty:)

Ciasto:

  • 335 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki maku
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. mleka (temp. pokojowa)
  • 3/4 szkl. oleju
  • sok i skórka otarta z 1,5 cytryny

Masa:

  • 2/3 szkl. soku z cytryny (mniej więcej z 3-4 cytryn)
  • 1 i 1/3 szkl. wody
  • około 170 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko oraz sok i skórkę otartą ze sparzonej, wyszorowanej cytryny.

Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą łyżki, po czym wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Pieczemy przez około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni (do suchego patyczka).

Z wyszorowanych cytryn wyciskamy sok, powinniśmy otrzymać mniej więcej 2/3 szklanki soku (jeśli mamy mniej, nie przejmujemy się, masa będzie po prostu mniej kwaśna – wówczas brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą).

Sok z cytryny przelewamy do rondelka, wlewamy wodę, mieszamy. Odlewamy około 1/2 szklanki płynu i rozrabiamy w nim żółtka oraz proszek budyniowy. Pozostały płyn łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę z cukrem i sokiem z cytryny wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego budyń i miksujemy do połączenia. Masę budyniową wykładamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz lekko tężejącą galaretkę, mieszamy łyżką. Masę śmietanową wylewamy na masę budyniową, odstawiamy do lodówki do stężenia.

Inspiracja