Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i trzema serami
W zasadzie nie ma się tutaj co rozpisywać. To najprostsza makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem, wzbogacona jedynie o dodatek serka ricotta (który nota bene można by nawet pominąć) oraz dużą ilość mozzarelli i odrobinę parmezanu.
Dla mnie – im więcej sera, tym lepiej. Zapiekankę dodatkowo podałam polaną ketchupem – co zrobiłam już po skończonych zdjęciach;)
W przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;)
- 500 g makaronu penne
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli w proszku
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżki sera ricotta
- 150 g mozzarelli
- 50 g parmezanu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy.
Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do czasu aż sos pomidorowy zgęstnieje i utworzy wraz z mięsem zwarty sos (ok. 15 minut). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Sos mięsno-pomidorowy mieszamy z ricottą oraz odcedzonym makaronem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Mozzarellę kroimy na plasterki. Rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy tartym parmezanem.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera).
ooo jaka pyszna zapiekanka