Filet z kurczaka z szynką i serem w sezamowej panierce
Dziś nieco klasycznie.
Mięso kurczaka z szynką i serem (najlepiej takim ciągnącym się po zapieczeniu) zna chyba każdy. Ja zamiast rozbijać cienkie kotlety i zawijać je w roladki, postanowiłam naciąć niewielkich rozmiarów piersi i nacięcie to wypełnić szynką oraz serem. Do panierki dodałam też niewielką ilość ziaren sezamu. Drobna zmiana, a podziałała na korzyść.
- 4 pojedyncze małe piersi kurczaka
- kawałeczek żółtego sera (u mnie mozzarella, żółta, do pizzy)
- 4 plasterki szynki niewielkich rozmiarów
- 2 małe jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki mąki krupczatki
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z ewentualnych błonek, a następnie nacinamy ostrym nożem tak, by powstała tzw kieszeń.
Mięso doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. W kieszenie wkładamy po plasterku sera oraz szynki (ja ser pokroiłam w wąskie słupki i dawałam je z jednej i drugiej strony szynki).
Do głębokiego talerza wbijamy jajka, rozbełtujemy je rózgą kuchenną, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
Na płaski talerzyk wsypujemy mąkę.
Na trzecim talerzyku mieszamy bułkę tartą z sezamem.
Mięso panierujemy w mące, jajku i bułce tartej z sezamem.
Mięso smażymy na złoto, na rozgrzanej większej ilości oleju, na średnim ogniu. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (lub +/- 5 minut, w zależności od stopnia wysmażenia i wielkości filetów).
Ciekawy sposób na filet. Być może mojej Mamie by posmakował 🙂 Podoba mi się dodatek sezamu 🙂
🙂
Zdecydowanie jestem na TAK!
🙂
Pysznie wygląda 🙂 U mnie jutro podobnie chociaż jeszcze bardziej klasycznie 🙂
🙂
Ale smakowicie!
x x x