Sernik kalifornijski wg siostry Anastazji

Sernik ten szczególnie przypadł do gustu mojemu mężowi:) Lubi serniki, więc wcale mnie to nie zdziwiło.

Bardziej zdziwiony był właśnie mój ślubny tym, że ja również jadłam go ze smakiem (mąż wie, że wolę serniki innego typu, a ten, nie licząc dodatku suszonych śliwek, jest dość tradycyjny i w smaku i konsystencji).

Przepis pochodzi z książki „183 nowe przepisy Siostry Anastazji”, jak więc można się domyśleć jest sprawdzony i raczej skazany na sukces (choć jednocześnie oznaczony w  książce jako trudny).

Nie dopatrzyłam by w książce podany był rozmiar blaszki – ja wykorzystałam formę 21x32cm  i mam takie spostrzeżenia – ciasta kruchego i kruszonki na pierwszy rzut oka wydaje się za dużo, płatków migdałowych za mało, zaś masy serowej jest w sam raz;) Po upieczeniu jednak stwierdzam, że wszystkiego było w sam raz, choć płatków migdałowych dodałam nieco więcej, a do kruszonki dodałam odrobinę mielonych migdałów.

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sernik:

  • 1 kg dobrej jakości twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru drobnego
  • 8 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 180g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 50-70 g pokruszonych płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500g śliwek kalifornijskich

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy gęstą śmietanę (najlepiej stopniowo dodawać po 1 łyżce, gdyż może nie będzie potrzeby dodawać całej śmietany). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ciastem wylepiamy dno blaszki (21x32cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałowymi.

Suszone śliwki drobno kroimy. Połowę z nich rozkładamy na cieście.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku. Mikser wyłączamy, dodajemy proszek budyniowy oraz twaróg. Całość ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia, nie dłużej.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą serową.

Masę serową przelewamy do blaszki. Na wierzchu rozkładamy pozostałe śliwki.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Masło, mąkę, mielone migały i cukier przekładamy do miski. Rozcieramy w palcach, aż do powstania kruszonki.

Po około 30 minutach na sernik wykładamy przygotowaną kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 30 minut.