Figowiec

Figowiec to niewątpliwie jedno z moich ulubionych ciast. Co kilka lat szykuję je na Święta, bo ładnie prezentuje się na stole, a warstwa bakaliowa kojarzy się mi właśnie z tym okresem.

Biszkopt kakaowy dzięki dodatkowi wody i oleju wychodzi niezwykle mięciutki. Masa, choć składa się zaledwie z 3 składników, jest rewelacyjna, a część bakaliowa jest przysłowiową kropką nad i.

Przygotowując ciasto bakaliowe warto pokroić figi stosunkowo drobno, aby ułatwić sobie późniejsze krojenie ciasta na porcje. Można też zalać je na moment gorącą wodą, choć przyznaję, że nie zawsze stosuję ten trik. Generalnie chodzi o to, że zbyt duże kawałki bakalii mogą zepsuć wizualnie ciasto, bo ciężko będzie je równo ukroić.

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

Ciasto bakaliowe:

  • 200 g drobno pokrojonych fig suszonych
  • 200 g rodzynek
  • 100 g orzechów mielonych
  • 100 g orzechów krojonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 300 g masła

Białka miksujemy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera nieco zmniejszamy i wlewamy olej oraz wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszając szpatułką, łączymy je z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie do lśniącej piany białkowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Żółtka ubijamy z cukrem na parze tak długo, aż staną się wyraźnie jaśniejsze i znacznie zwiększą swoją objętość (około 10-15 minut).

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.

Na biszkopt kakaowy wykładamy masę, przykrywamy ciastem bakaliowym.