Omlet z serem
Lubicie omlety?
Ja lubię je za to, że można na bazie jednego głównego przepisu, zmieniając jedynie dodatki, uzyskać co rusz to nowy smak:)
Tym razem bardzo prosto, omlet z dodatkiem tartego sera.
- 6 jajek
- 6 łyżeczek zimnej wody
- 70 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (u mnie rzeżucha)
- sól, pieprz
- masło
Do misy miksera wbijamy jajka. Wlewamy wodę. Ubijamy całość na jasną i puszystą masę. Dodajemy tarty ser (część można odłożyć) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną (można podzielić masę i smażyć partiami lub usmażyć jeden duży omlet i podzielić go na porcje po usmażeniu). Omlet smażymy na niedużym ogniu pod przykryciem (ja dodatkowo przewracam go jeszcze na drugą stronę). Pod koniec, gdy omlet jest już prawie ścięty można dodatkowo posypać go po wierzchu odłożonym serem (ja dałam całość sera do masy).
Podajemy od razu po przygotowaniu, posypany zieleniną.
Kiedyś smażyłam omlety – rzadko ale czasem się pojawiał, taki z pomidorami lub a la caprese 🙂 Jednak nie dodawałam do masy jajecznej ani wody, ani mleka – jajka i przyprawy 🙂 Co gospodyni to przepis 😉 A omlet to dobra opcja na śniadanie 😉
Klasycznie, prosto i bardzo smacznie:)
Dziękuję:)