Zapiekanka gospodarska – z ziemniakami i kiełbasą

Pamiętam, że przygotowując tę zapiekankę po raz pierwszy nie miałam zbyt wielkich oczekiwań. Wszak to kilka bardzo prostych składników – ziemniaki, kiełbasa, cebula, trochę papryki i żółtego sera.

Miało być tanio i smacznie. Było! Ale było nie tylko smacznie, a bardzo smacznie! Od czasu, gdy zrobiłam ją po raz pierwszy minęło sporo czasu, a do tej pory jest to jedna z naszych ulubionych zapiekanek. Pięknie pachnie i super smakuje.

Spróbujcie:)

  • około 1 kg ziemniaków
  • 400-500 g cienkiej kiełbasy np śląskiej lub podwawelskiej
  • 2-3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g żółtego sera (u mnie zmieszane czerwony cheddar i mozzarella, może być też gouda)
  • 2 jajka
  • około 3/4 szkl. śmietanki 30%
  • olej + trochę masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki (około 0,5 cm). Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości (przez około 8-10 minut). Odcedzamy. Lekko studzimy.

Kiełbasę (można ją wcześniej obrać z osłonki) kroimy na cienkie plasterki.

Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy. Doprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem, mieloną papryką, solą oraz pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Oprószamy solą oraz pieprzem. Posypujemy połową tartego sera. Następnie wykładamy warstwę cebuli oraz plasterki kiełbasy i paseczki papryki (też mniej więcej po połowie). Składniki oprószamy niewielką ilością soli oraz pieprzu. Wykładamy resztę ziemniaków, cebuli oraz kiełbasy i papryki. Posypujemy pozostałym serem.

Jajka mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.  Powstałą mieszanką zalewamy zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut.