Schab marynowany
Mojej Rodzince tak przygotowane mięso bardzo smakowało. Wyszło mięciutkie, z chrupiącą panierką. Bardzo aromatyczne w smaku.
- 5 plastrów schabu
- około 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Marynata:
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżka ketchupu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w małej miseczce.
Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Kotlety przekładamy do woreczka strunowego. Wlewamy marynatę, dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy szczelnie zamknięte na całą noc do lodówki.
Następnego dnia kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na średnio rozgrzanym oleju.
Zjadła bym takiego kotlecika.
Mój Tata byłby zadowolony 🙂
Lubi kotlety?;)
Ewo chce przygotować ten schab ale nie mam takich woreczkow myślę że układając je w miseczce też będzie dobrze?
Oczywiście. Dodatkowo wierzch można zabezpieczyć zwykłą folią spożywczą 🙂
Dziękuję ☺
Mój schabik się marynuje.
🙂
Bardzo smaczne kotleciki.Mięso rzeczywiście dobrze przyprawione i kruche.
Cieszę się bardzo:) Na Ciebie zawsze mogę liczyć 🙂 :*
a ta pysznie wygladajaca surowka? jak zrobic?
Proszę, tutaj link do przepisu: https://smakinatalerzu.pl/2019/10/11/surowka-z-bialej-kapusty-jak-u-chinczyka/