Schab marynowany

Mojej Rodzince tak przygotowane mięso bardzo smakowało. Wyszło mięciutkie, z chrupiącą panierką. Bardzo aromatyczne w smaku.

  • 5 plastrów schabu
  • około 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w małej miseczce.

Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

Kotlety przekładamy do woreczka strunowego. Wlewamy marynatę, dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy szczelnie zamknięte na całą noc do lodówki.

Następnego dnia kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na średnio rozgrzanym oleju.

Źródło