„Paseczkowa” sałatka II
Choć tego typu sałatki nie należą do moich ulubionych, to raz na jakiś czas przygotowuję i takie. Ta mi nawet smakowała.
Sałatka nazywa się „Paseczkowa” z uwagi na to, że większość składników krojona jest właśnie na cienkie paski.
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g żółtego sera w plasterkach
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 łyżka keczupu
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na paseczki (w miarę możliwości;).
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.
Ser żółty również kroimy na paseczki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Czerwoną fasolę osączamy z zalewy, przelewamy na sicie zimną woda.
Cebulę kroimy na cienkie piórka.
Wszystkie składniki łączymy w misce. Majonez mieszamy z ketchupem. doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z pozostałymi składnikami.
świetna sałatka