Wafle z orzeszkami i rodzynkami

Dziś mam dla Was coś absolutnie pysznego! Wafle przekładane mleczną masą z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami oraz warstwą kajmaku. To słodka, mleczna kostka z przyjemnie chrupiącym waflem i miękkim, kremowym wnętrzem, które rozpływa się w ustach.

Masa przygotowywana jest na bazie masła, mleka, cukru, mleka w proszku oraz zmielonych na piach herbatników. Jest po prostu uzależniająca. Zero pieczenia, zero skomplikowanych technik, tylko kilka prostych kroków. Gotową masę dzieli się na pół: jedną część łączy z rodzynkami, a drugą z drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Warstwa orzechowa smakuje niemal jak białe Michałki. Jest naprawdę obłędna.

Uwielbiam te wafle za to, że są szybkie, wydajne i zawsze robią wrażenie. Pokrojone w małe kosteczki świetnie sprawdzają się na świątecznym stole, podczas spotkań rodzinnych, imprez czy jako słodki, domowy prezent. Każda warstwa wnosi coś innego: orzeszki dodają cudownej chrupkości i delikatnie słonego akcentu, rodzynki subtelnej słodyczy, a kajmak idealnie wszystko spina.

Przepis wypatrzyłam kiedyś na jednej z grup kulinarnych i zanotowałam do wypróbowania. Kiedy w końcu go zrobiłam, okazało się, że całość zniknęła w mgnieniu oka. Moi bliscy wręcz walczyli o ostatnie kawałki 😉 Jeśli lubicie mleczne, domowe słodkości, jestem pewna, że pokochacie te wafle od pierwszego kęsa.

  • 250 g masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 i 2/3 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 100 g herbatników
  • 85 g rodzynek (najlepiej drobne)
  • 100 g orzeszków ziemnych, solonych
  • 1/2 małej puszki kajmaku (u mnie o smaku słony karmel)
  • 4 suche wafle tortowe

Wafle z orzeszkami i rodzynkami – wykonanie:

Herbatniki mielimy na piach. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy. Orzeszki ziemne siekamy na dość drobne kawałki.


Do dużego garnka dajemy pokrojone w kostkę masło, mleko oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej masy przesiewamy mleko w proszku (polecam nie pomijać przesiewania) oraz dodajemy zmielone herbatniki, mieszamy szpatułką. Powstałą masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy orzeszki, a do drugiej rodzynki, mieszamy.

Składanie:

wafel – masa z orzeszkami – wafel – kilka łyżek kajmaku – wafel – masa z rodzynkami – wafel

Całość przykrywamy papierem i obciążamy grubą deską do krojenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem dowolnie kroimy (w kostkę, na prostokąty czy trójkąty).