Wafle z orzeszkami i rodzynkami
Dziś mam dla Was coś absolutnie pysznego! Wafle przekładane mleczną masą z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami oraz warstwą kajmaku. To słodka, mleczna kostka z przyjemnie chrupiącym waflem i miękkim, kremowym wnętrzem, które rozpływa się w ustach.
Masa przygotowywana jest na bazie masła, mleka, cukru, mleka w proszku oraz zmielonych na piach herbatników. Jest po prostu uzależniająca. Zero pieczenia, zero skomplikowanych technik, tylko kilka prostych kroków. Gotową masę dzieli się na pół: jedną część łączy z rodzynkami, a drugą z drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Warstwa orzechowa smakuje niemal jak białe Michałki. Jest naprawdę obłędna.
Uwielbiam te wafle za to, że są szybkie, wydajne i zawsze robią wrażenie. Pokrojone w małe kosteczki świetnie sprawdzają się na świątecznym stole, podczas spotkań rodzinnych, imprez czy jako słodki, domowy prezent. Każda warstwa wnosi coś innego: orzeszki dodają cudownej chrupkości i delikatnie słonego akcentu, rodzynki subtelnej słodyczy, a kajmak idealnie wszystko spina.
Przepis wypatrzyłam kiedyś na jednej z grup kulinarnych i zanotowałam do wypróbowania. Kiedy w końcu go zrobiłam, okazało się, że całość zniknęła w mgnieniu oka. Moi bliscy wręcz walczyli o ostatnie kawałki 😉 Jeśli lubicie mleczne, domowe słodkości, jestem pewna, że pokochacie te wafle od pierwszego kęsa.

- 250 g masła
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 i 2/3 szkl. mleka w proszku, pełnego
- 100 g herbatników
- 85 g rodzynek (najlepiej drobne)
- 100 g orzeszków ziemnych, solonych
- 1/2 małej puszki kajmaku (u mnie o smaku słony karmel)
- 4 suche wafle tortowe
Wafle z orzeszkami i rodzynkami – wykonanie:
Herbatniki mielimy na piach. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy. Orzeszki ziemne siekamy na dość drobne kawałki.
Do dużego garnka dajemy pokrojone w kostkę masło, mleko oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej masy przesiewamy mleko w proszku (polecam nie pomijać przesiewania) oraz dodajemy zmielone herbatniki, mieszamy szpatułką. Powstałą masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy orzeszki, a do drugiej rodzynki, mieszamy.
Składanie:
wafel – masa z orzeszkami – wafel – kilka łyżek kajmaku – wafel – masa z rodzynkami – wafel
Całość przykrywamy papierem i obciążamy grubą deską do krojenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem dowolnie kroimy (w kostkę, na prostokąty czy trójkąty).


















