Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami to klasyk kuchni domowej. Doskonale sprawdzają się na świątecznym stole, ale też jako przekąska na każdą imprezę (czy to na Sylwestra, czy w ciągu roku). Są chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i wyjątkowo dobrze smakują w duecie z kubkiem gorącego barszczyku.

Do farszu wykorzystałam 600 g pieczarek. Nadzienia okazało się jednak trochę za mało, dlatego około 1/3 ciasta trafiło do zamrażarki. Wkrótce będę miała okazję przekonać się, czy paszteciki z takiego ciasta smakują równie dobrze, jak te przygotowane od razu 😉

To prosty i uniwersalny przepis, który możesz przygotować o każdej porze roku. Gwarantuję, że te paszteciki z pieczarkami znikną ze stołu w mgnieniu oka.

szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • nieco mniej jak 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 600-800 g brązowych pieczarek
  • 2 cebule
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • masło/oliwa/masło klarowane

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami – wykonanie:

Ciasto:

Jogurt przekładamy do szklanki (250 ml), uzupełniamy ilość do pełnej szklanki kwaśną śmietaną. Następnie całość przekładamy do rondelka i podgrzewamy na niewielkiej mocy (nie gotujemy, ma się tylko lekko zagrzać). Zdejmujemy z palnika. Do ciepłego jogurtu ze śmietaną dodajemy 2 łyżki cukru oraz wkruszamy drożdże, mieszamy do połączenia. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki rozcieramy między palcami jak na kruszonkę. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże oraz jajko, na początku mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (na początku ciasto jest klejące, ale po chwili wyrabiania nabiera fajnej, miękkiej konsystencji). Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny, przykryte ściereczką.

Nadzienie:

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki lub półplasterki (można też zetrzeć na tarce).

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy, wrzucamy cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Po chwili moc palnika zwiększamy do średniej, dodajemy pieczarki i smażymy (ja smażę partiami, tzn najpierw daję około 1/3 pieczarek, jak się przesmażą zgarniam je na bok patelni, a w puste miejsce daję następną partię itd). Pod koniec pieczarki doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Smażymy aż cały nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę masła i smażymy jeszcze chwilkę (na patelni nie powinno być już żadnych płynów). Odstawiamy do przestudzenia.

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami :

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, po czym dzielimy na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą dużej okrągłej foremki wycinamy kółeczka. Na połowę z nich wykładamy przestudzone nadzienie pieczarkowe. Brzegi ciasta smarujemy niewielką ilością rozmąconego jajka. Przykładamy drugie kółeczko z ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi (ja dodatkowo dociskałam je widelcem, by nieco je złączyć ze sobą, a następnie wykrawałam ponownie nieco mniejszą foremką). Z ciasta można też przygotować pierożki.

Pierożki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do zarumienienia (około 15-17 minut).

Inspiracja: www.przyslijprzepis.pl/przepis/paszteciki-z-pieczarkami-7