Ciasto „Słodka pokusa” z ryżem preparowanym
Powiedzieć, że to ciasto jest pyszne, to jak nie powiedzieć nic. „Słodka pokusa” z ryżem preparowanym to deser, który zachwyca absolutnie wszystkim: smakiem, wyglądem i różnorodnością warstw. Jest słodko, ale nie za słodko. A przede wszystkim jest na bogato! To ciasto idealne na święta, rodzinne imprezy i wszystkie te chwile, kiedy naprawdę chcesz zrobić wrażenie.
Moje dziecko po pierwszym gryzie nawet nie zdążyło przełknąć, a już krzyczało: „Mmmmm, ale pycha!” i ta reakcja chyba najlepiej opisuje, z czym mamy do czynienia 😉
Co znajdziesz w cieście „Słodka pokusa” z ryżem preparowanym?
To prawdziwa warstwowa uczta:
• jasny biszkopt z nutą cytryny
• kwaśny dżem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz
• aksamitny krem śmietankowy z mascarpone, białą czekoladą i mini herbatnikami w czekoladzie
• krem orzechowo-kawowy – głęboki, aromatyczny, „dorosły” w smaku
• ryż preparowany z polewą z mleka w proszku, przypominającą tę z ciasta Góra Lodowa
To nie jest ciasto fit, nie należy też do najtańszych wypieków. Znajdziesz tu Nutellę, mielone orzechy, śmietankę, herbatniki, mleko w proszku… Jest tego trochę, ale właśnie dzięki temu „Słodka pokusa” to prawdziwa uczta.
Kilka praktycznych uwag:
• Ciasto najlepsze jest na drugi dzień kiedy warstwy się stabilizują, a smaki łączą.
• Ryż preparowany z czasem traci chrupkość, ale… absolutnie nie traci uroku. Nawet 3-go czy 4-go dnia wciąż smakuje świetnie!
• To deser na okazje specjalne, kiedy nie liczysz kalorii, tylko wrażenia 😉
Dla kogo jest ciasto „Słodka Pokusa”?
✔ dla miłośników bogatych, wielowarstwowych deserów
✔ dla tych, którzy lubią połączenie słodkich kremów z kwaśnym akcentem
✔ dla każdego, kto chce zachwycić gości i usłyszeć to piękne „wow!”
„Słodka pokusa” to ciasto, które zachwyca od pierwszego kęsa. Efektowne, słodkie, kremowe, z chrupiącymi akcentami i lekką kwaśną nutą. To deser nie na co dzień, lecz na te wyjątkowe momenty, które zapamiętuje się na długo.
Jeśli lubisz ciasta z ryżem preparowanym polecam Ci pyszne ciasto Szyszkowy Król. A jeśli interesuje Cię ciasto bez pieczenia, zobacz przepis na ciasto Kinder Country

Biszkopt:
- 6 jajek
- 4/5 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
- 330 g śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 80-100 g mini herbatników w czekoladzie (u mnie Leibniz)
- 65 g czekolady mlecznej
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- opcjonalnie – 1 łyżka cukru pudru do smaku
Krem orzechowy:
- 200g masła
- 60 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki nutelli
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie zbożowa, karmelowa
Polewa:
- 200 g mleka w proszku
- 70 g cukru
- 1/2 szkl. wody
- 180 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- około 30-40 g ryżu preparowanego
- dżem z czarnej porzeczki (około 300 g)
Ciasto „Słodka Pokusa” – wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Gdy mocno się spienią, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru (dodajemy go stopniowo, aż do wyczerpania). Wlewamy olej i sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (lub jeśli jest taka potrzeba, nieco dłużej).
Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Jeden z blatów biszkoptowych smarujemy dżemem z czarnej porzeczki
Masa śmietankowa:
Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.
W międzyczasie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Pod koniec można dodać odrobinę cukru pudru do smaku. Dodajemy mascarpone i ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia. Następnie 1 łyżkę bitej śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną – jeśli ładnie się połączą, wlewamy ją do pozostałej śmietanki i miksujemy (w przeciwnym wypadku ponownie krótko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, aż do uzyskania jednolitej masy – dodajemy do śmietanki).
Na koniec do kremu dodajemy posiekaną czekoladę oraz pokruszone na ćwiartki herbatniki, mieszamy szpatułką.
Krem wykładamy na biszkopt z dżemem. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Krem orzechowo-kawowy:
Kawę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (mniej więcej 2-3 łyżkami, tylko tyle, by kawa mogła się rozpuścić). Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Pod koniec dodajemy nutellę, zmielone orzechy oraz kawę. Miksujemy do połączenia.
Krem wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy ryżem preparowanym. Delikatnie dociskamy ryż w masę.
Polewa:
Masło wraz z wodą oraz cukrem podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy). Gdy składniki się połączą, zdejmujemy naczynie z palnika. Od razu, do ciepłej masy, przesiewamy mleko w proszku. Mieszamy rózgą kuchenną aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej łyżkę soku z cytryny, mieszamy.
Obie polewy wykładamy na wierzch ciasta w formie esów-floresów (za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego).























