Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
Przed Wami pyszna sałatka z tuńczykiem i kuskusem. To już trzecia propozycja na sałatkę w tym połączeniu. Dwie poprzednie możecie zobaczyć klikając w linki poniżej:
Która z nich jest najlepsza? Na to pytanie nie potrafiłabym odpowiedzieć. Każda z nich jest bowiem fajna na swój sposób i każda bardzo mi smakowała.
Ta najnowsza, z marchewką, jajkami, czerwoną fasolką, kukurydzą i selerem konserwowym, jest bardzo smaczna i ładnie prezentuje się w salaterce. Nada się na każdą większą czy mniejszą uroczystość. Jest kolorowa i przyciągająca uwagę. Oprócz tego, że jest smaczna, jest też bardzo sycąca – super się sprawdzi także w roli sałatki do pracy (choć wiem, że nie każdemu odpowiada zapach jajek i tuńczyka ;)).

- 1 szkl. kuskusu + bulion do zalania
- 1 słoiczek/puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk żółtopłetwy w oleju)
- 2 marchewki
- 3-4 jajka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (około 160 g po odsączeniu)
- 1 słoik selera konserwowego
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem III – wykonanie:
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy bulionem warzywnym w takiej ilości, by sięgał 1 cm powyżej kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Gdy wchłonie cały płyn, przeczesujemy go widelcem.
Marchewkę gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w dużą kostkę.
Seler konserwowy odsączamy na sicie, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki.
Do miski z kuskusem dodajemy posiekane jajka, marchewkę, seler konserwowy. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz przepłukaną zimną wodą czerwoną fasolę i odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka.
Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

















