Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

Przed Wami pyszna sałatka z tuńczykiem i kuskusem. To już trzecia propozycja na sałatkę w tym połączeniu. Dwie poprzednie możecie zobaczyć klikając w linki poniżej:

Która z nich jest najlepsza? Na to pytanie nie potrafiłabym odpowiedzieć. Każda z nich jest bowiem fajna na swój sposób i każda bardzo mi smakowała.

Ta najnowsza, z marchewką, jajkami, czerwoną fasolką, kukurydzą i selerem konserwowym, jest bardzo smaczna i ładnie prezentuje się w salaterce. Nada się na każdą większą czy mniejszą uroczystość. Jest kolorowa i przyciągająca uwagę. Oprócz tego, że jest smaczna, jest też bardzo sycąca – super się sprawdzi także w roli sałatki do pracy (choć wiem, że nie każdemu odpowiada zapach jajek i tuńczyka ;)).

  • 1 szkl. kuskusu + bulion do zalania
  • 1 słoiczek/puszka tuńczyka (u mnie tuńczyk żółtopłetwy w oleju)
  • 2 marchewki
  • 3-4 jajka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (około 160 g po odsączeniu)
  • 1 słoik selera konserwowego

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatka z kuskusem i tuńczykiem III – wykonanie:

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy bulionem warzywnym w takiej ilości, by sięgał 1 cm powyżej kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Gdy wchłonie cały płyn, przeczesujemy go widelcem.

Marchewkę gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w dużą kostkę.

Seler konserwowy odsączamy na sicie, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki.


Do miski z kuskusem dodajemy posiekane jajka, marchewkę, seler konserwowy. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz przepłukaną zimną wodą czerwoną fasolę i odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy z pozostałymi składnikami.