Piersi kurczaka z pieczarkami

Szukasz pomysłu na szybki i efektowny obiad? Przepis na piersi z kurczaka z pieczarkami i serem to może być strzał w dziesiątkę. Delikatne filety drobiowe, soczyste nadzienie pieczarkowo-pomidorowe oraz roztopiony ser tworzą połączenie, które zawsze smakuje dobrze.

Piersi kurczaka z pieczarkami to proste danie z piekarnika. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso, potem podsmażyć pieczarki z cebulą i pomidorem, dodać śmietanę, a następnie zapiec całość w piekarniku. Efekt? Aromatyczne, kolorowe i niezwykle smaczne piersi kurczaka z pieczarkami i serem, które zachwycą całą rodzinę.

  • 2-3 filety z kurczaka + ulubione przyprawy
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 1-2 garście tartego sera cheddar lub gouda
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Piersi kurczaka z pieczarkami – wykonanie:

Filety z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Oprószamy je ulubionymi przyprawami (u mnie mieszanka przypraw rozmieszana w misce z 4 łyżkami oliwy: 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, szczypta pieprzu), dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.

Pieczarki kroimy na półplasterki, cebulę w drobną kostkę, pomidory w kostkę (polecam usunąć skórkę oraz gniazda nasienne).

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż nieco się przyrumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Pod koniec dodajemy pokrojone drobno pomidory. Smażymy razem jeszcze przez 3-5 minut.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Z patelni zbieramy 1 łyżkę nadzienia i łączymy je ze śmietaną oraz mąką, dajemy na patelnię i smażymy przez 2 minutki. Zdejmujemy z ognia.

Zamarynowane mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Na każdym kawałku rozprowadzamy porcję grzybowo-pomidorowego nadzienia

Wierzch posypujemy tartym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 5-10 minut.