Sałatka z pieczoną papryką i halloumi
Kiedy mam ochotę na coś lekkiego, ale niebanalnego, doskonałą opcją jest dla mnie sałatka z pieczoną papryką i serem halloumi. Sałatka kusi kolorami i aromatem już od pierwszego spojrzenia. Papryka po upieczeniu smakuje zupełnie inaczej niż świeża, a w połączeniu z lekko ostrą czerwoną cebulą i wyrazistą rukolą tworzy bazę pełną charakteru. Do tego dochodzi halloumi, ser, który po krótkim podgrzaniu staje się złocisty i lekko chrupiący na zewnątrz, a jednocześnie miękki i sprężysty w środku. Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂
Taka kompozycja składników sprawia, że sałatka nie jest nudnym dodatkiem, ale pełnowartościowym posiłkiem. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiących grzanek z bagietki, które wnoszą dodatkową sytość i świetnie pasują do warzyw oraz sera. Porcja jest przygotowana dla 2 osób, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako propozycja na romantyczną kolację. Oczywiście pod warunkiem, że Twoja druga połówka lubi lekkie sałatki 😉
Ja osobiście bardzo chętnie wracam do tej sałatki. Jest prosta, ale efektowna i zawsze smakuje tak, jakbym serwowała coś wyjątkowego. Sałatka z pieczoną papryką i halloumi to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na połączenie świeżości i sytości w jednym daniu.

na 2 porcje:
- 3 papryki (najlepiej 2xczerwona i żółta, dla różnorodności kolorystycznej)
- 1 op. sera halloumi
- garść rukoli lub mieszanki sałat
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- ziarna sezamu, do posypania
- bagietka/bułka paryska – do podania
Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka syropu klonowego
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z pieczoną papryką i halloumi – Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie papryki:
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze skórką do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 minut (LUB do czasu, aż skórka nieco się przybrązowi). Upieczone papryki umieszczamy we woreczku strunowym, zamykamy go i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy z woreczka i ostrożnie obieramy ze skóry. Kroimy w paski.
Dressing:
Oliwę, ocet balsamiczny oraz syrop klonowy mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowujemy ser
Halloumi kroimy w plastry i grillujemy na suchej patelni lub patelni grillowej po 2–3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Po zdjęciu z patelni kroimy w kostkę.
Łączenie składników
Na talerz wykładamy rukolę, paski pieczonej papryki, plasterki grillowanego halloumi oraz cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Całość polewamy dressingiem i posypujemy ziarnami prażonego sezamu.
Podajemy z kromkami bagietki (polecam posmarować ją niewielką ilością masła z obu stron i przesmażyć na rozgrzanej patelni. Dodatkowo można natrzeć je niewielką ilością przeciśniętego przez praskę czosnku).











