Manniak z orzechami i jabłkami
Manniak z orzechami i jabłkami to propozycja w sam raz na szybki deser do kawy czy herbaty. Ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne. Przygotowane w małej blaszce 20×20 cm. Jest nie tylko proste w wykonaniu, ale też zaskakuje niebanalną, lekko ziarnistą konsystencją, którą ja osobiście bardzo lubię!
Główną rolę grają tutaj trzy składniki: mielone orzechy, kasza manna oraz starte jabłka. Orzechy nadają charakterystycznego smaku, kasza manna – konsystencji, a jabłka sprawiają, że ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne. Na wierzchu pojawia się klasyczna polewa kakaowa, posypana orzechami.
Ciasto robi się w kilka chwil, bez konieczności kupowania skomplikowanych składników. Ze względu na wykorzystanie orzechów i jabłek, mocno kojarzy się z jesienią, ale można robić je przez cały rok.
Jeśli szukasz prostego przepisu na szybkie, domowe ciasto z orzechami i jabłkami, wypróbuj ten przepis. Mały rozmiar, wielki smak 😉
Polecam też ciasto grysikowe Stefanka. To pyszne ciasto grysikowe z dawnych lat, przygotowane na herbatnikach. Bez pieczenia.

Ciasto:
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mielonych orzechów + trochę do dekoracji
- 100 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. mleka
- 2 jabłka
Polewa:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- mielone orzechy do dekoracji
Manniak z orzechami i jabłkami – wykonanie:
Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy naprzemiennie składniki suche (mielone orzechy z kaszą manną oraz proszkiem do pieczenia) oraz mokre (mleko z olejem). Na sam koniec dodajemy starte na dużych oczkach tarki jabłka, mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do blaszki (20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (czas pieczenia zależny będzie od samego piekarnika jak i użytych jabłek. U mnie ciasto raz gotowe było już po około 40 minutach, a innym razem piekłam je nawet 50-55 minut).
W rondelku umieszczamy składniki na polewę: masło, mleko, cukier oraz kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników.
Po przestudzeniu wierzch ciasta dekorujemy przygotowaną polewą. Posypujemy mielonymi orzechami.
Jeśli jabłka są bardzo soczyste, można je wcześniej nieco odcisnąć.





Inspiracja – daktyle w czekoladzie