Sałatka z pieczonych warzyw
Przed Tobą prosta, ale przepyszna sałatka z pieczonych warzyw, która idealnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek albo dodatek do obiadu. W roli głównej: ziemniaki, kalafior, czerwona cebula i pomidorki koktajlowe. Choć składników jest niewiele, efekt zachwyca. Ta sałatka z pieczonych warzyw jest pełna smaku, aromatu i naprawdę trudno się od niej oderwać.
To idealna sałatka na ciepło. Warzywa po upieczeniu są miękkie i pełne smaku. Sprawdzi się jako samodzielny, lekki obiad lub kolacja, ale można również podać ją jako dodatek do ryby czy kotletów.
A co najlepsze, jeśli coś zostanie (co wcale nie jest takie pewne 😉), to na zimno też smakuje całkiem nieźle (choć ja jednak jestem fanką podawania pieczonych ziemniaków głównie na ciepło).
Dodatkowo, możesz dorzucić do niej ser feta, jajko na twardo albo tuńczyka, w zależności od tego, na co masz ochotę lub co akurat masz pod ręką.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny posiłek, sałatka z pieczonych warzyw będzie strzałem w dziesiątkę.

- 1 kalafior
- około 8 młodych ziemniaków
- 2 małe cebule (u mnie czerwona i żółta)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- dymka
- przyprawa do ziemniaków
- mielona papryka słodka
- curry
- oliwa
- cukier
- sól, pieprz
Sałatka z pieczonych warzyw – wykonanie:
Cebulę kroimy w grubsze piórka.
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Polewamy go 2 łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą curry, mieszamy.
Ziemniaki dokładnie szorujemy (stare ziemniaki warto obrać ze skórki). Kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków). Polewamy 2 łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz niewielką ilością mielonej papryki, mieszamy.
Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do miękkości (ja wyłożyłam na blaszkę najpierw same ziemniaki, piekłam przez około 20 minut, po tym czasie dołożyłam kalafior z cebulą, piekłam kolejne 20-25 minut. Na koniec, na ostatnie 5 minut, dorzuciłam pomidorki koktajlowe).
Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy z upieczonymi warzywami.
Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.



