Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami

Czasem mam ochotę podać na obiad coś swojskiego, sycącego i absolutnie prostego. Właśnie w takie dni najlepiej sprawdza się zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami, czyli klasyk, który zawsze smakuje przytulnie i domowo.

To jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia dzieciństwa. Zapiekanka jest prosta, ale pełna smaku. Syta, ale nie przytłaczająca. Dla mnie to taka kulinarna kołderka, która otula, rozgrzewa i poprawia humor nawet po najgorszym dniu. A najlepsze w niej jest to, że nie trzeba być mistrzem patelni, żeby ją przygotować. Wystarczy kilka podstawowych składników, naczynie żaroodporne i piekarnik.

W mojej wersji tej klasycznej zapiekanki pojawia się kilka smaczków, które wynoszą ją na wyższy poziom: dodatek koncentratu pomidorowego, starty ser cheddar i podsmażona cebulka. Dzięki nim danie zyskuje nowy wymiar smaku, ale nadal zostaje wierne swoim prostym korzeniom.

Jeśli więc szukasz pomysłu na szybki, tani i domowy obiad, który zawsze smakuje tak, jak powinien, ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę. Mimo prostoty (a może właśnie dzięki niej?) ma w sobie to coś, co sprawia, że każdy sięga po dokładkę.


Szukasz więcej pomysłów na dania z piekarnika? Sprawdź inne przepisy na zapiekanki i dania z piekarnika. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!

  • około 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300-400 g kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 garście tartego sera cheddar
  • 6 jajek
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i jajkami – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na plasterki lub na połówki.

Pokrojoną na plasterki kiełbasę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy dalej, do zeszklenia. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w około 1/2 szklanki zimnej wody, smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku szczyptą mielonej ostrej papryki oraz pieprzu*.

Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze części (u mnie na pół, ale miałam małe ziemniaki; większe sztuki można pokroić na plasterki). Rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wykładamy kiełbasę z cebulą i koncentratem. Rozkładamy plasterki ugotowanego jajka. Całość posypujemy tartym serem oraz odrobiną mielonej papryki.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po zapieczeniu posypujemy posiekaną natką.