Pieczone ziemniaki z szynką i serem

Ależ te pieczone ziemniaki z szynką i serem są dobre! A najlepsze jest to, że można je zrobić praktycznie bez większego wysiłku i tylko z kilku składników 🙂

Ziemniaki nadziane są jedynie szynką i tartym serem cheddar, w efekcie tworzą danie, które w 100% zaspokaja kubki smakowe moje oraz moich bliskich. Jak się okazało, te dwa składniki w zupełności wystarczają, aby stworzyć coś naprawdę pysznego, niedrogim kosztem. Szczerze mówiąc, warto zrobić ich zdecydowanie więcej, bo znikają z talerzy w ekspresowym tempie 😉

Pieczone ziemniaki w tej wersji podałam na obiad, w towarzystwie surówki z zielonego ogórka i śmietany. Całość była lekka, a jednocześnie bardzo sycąca. Było tak smacznie, że z pewnością niedługo zrobię je ponownie. Polecam i Wam spróbować tej wersji, zwłaszcza jeśli jesteście posiadaczami beztłuszczowej frytownicy Philips Ovi Smart XXL, bo to właśnie w niej je przygotowałam. To nie jest płatna reklama sprzętu, ale serio, nigdy z piekarnika nie otrzymałam tak miękkich, idealnie upieczonych ziemniaków.


Na blogu jest jeszcze jedna wersja pieczonych ziemniaczków z szynką i serem —> zobaczcie tutaj: ziemniaki nadziewane szynką i serem. Może i ona przypadnie Ci do gustu?

  • 3-4 większe ziemniaki
  • 100-150 g szynki (u mnie prosciutto cotto)
  • garść tartego sera cheddar
  • 2-3 łyżeczki majonezu kieleckiego
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • dymka

Ziemniaki nadziewane szynką i serem – sposób wykonania:


Ziemniaki dokładnie szorujemy. Pieczemy lub gotujemy do miękkości (u mnie pieczone we frytownicy beztłuszczowej. Około 40 minut w 180 stopniach).

Gdy ziemniaki nieco przestygną odkrawamy wierzch.

Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek (odkładamy go do miseczki. Ziemniaczana masa powinna być mięciutka i jednolita).

Spód i boki ziemniaka powinny pozostać nienaruszone.

Szynkę kroimy w kostkę.

Do miseczki z wydrążonymi ziemniakami dodajemy pokrojoną szynkę oraz tarty ser cheddar.

Dodajemy majonez oraz przyprawy (granulowany czosnek, sól, pieprz). Całość dokładnie mieszamy.

Na tym etapie do farszu można dodać posiekaną dymkę (ja zostawiłam do posypania upieczonych ziemniaków, ale żałowałam, że nie dodałam jej właśnie do farszu).

Przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki.

Zapiekamy je przez kilka minut, aż ser nieco się roztopi (u mnie wystarcza 5-6 minut w 180 stopniach we frytownicy beztłuszczowej).