Szaszłyki z ziemniakami, kiełbasą i halloumi

Dawno nie jadłam szaszłyków, dlatego ostatnio nabrałam na nie wyjątkowej ochoty. Postawiłam na szaszłyki z kiełbasą drobiową, ziemniakami, papryką i serem halloumi. To połączenie składników sprawdziło się znakomicie i wyszło naprawdę pysznie.

Tym razem przygotowałam je w beztłuszczowej frytownicy OVI Smart XXL, której używam od dłuższego czasu. Dzięki dodatkowym akcesoriom (rusztowi i szpadkom) zrobienie szaszłyków w tym sprzęcie było szybkie i wygodne. Co więcej, mięso i warzywa wyszły równomiernie przypieczone, a ser halloumi zyskał przyjemnie chrupiącą skórkę.

Dla porównania odłożyłam sobie trzy szaszłyki i usmażyłam je równolegle na patelni grillowej. Muszę jednak przyznać, że to właśnie te z frytownicy zdecydowanie wygrały smakiem. Były bardziej chrupiące, a do tego gotowe w znacznie krótszym czasie. W rezultacie wiem już, że właśnie w ten sposób będę robić je częściej.

Podsumowując, szaszłyki z kiełbasą drobiową to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Można przygotować je zarówno we frytownicy beztłuszczowej, jak i na patelni grillowej. Sprawdzi się również piekarnik. Jeśli lubisz kolorowe, sycące dania, koniecznie spróbuj tego przepisu.

Uwagi: Wspomnianą przeze mnie frytownicę możesz sprawdzić na Ceneo – link afiliacyjny. Jeżeli zastanawiasz się nad takim sprzętem i myślisz czy warto w niego zainwestować – warto! Ja ją uwielbiam i bardzo się cieszę, że ją kupiliśmy.

  • 16 malutkich, młodych ziemniaków
  • około 350-400 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 czerwona cebula
  • kilka małych pieczarek
  • 1 op. sera halloumi
  • przyprawa do grilla lub do ziemniaków

Szaszłyki z ziemniakami, kiełbasą, papryką i serem halloumi – wykonanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie (niemal do miękkości). Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia (ja gotowałam wieczorem; dzień przed podaniem).

Kiełbasę kroimy na grubsze plasterki.

Papryki kroimy w dużą kostkę.

Czerwoną cebulę kroimy na ósemki.

Ser halloumi kroimy w kostkę wielkości papryki.


Składniki nabijamy na metalowe szpadki lub wcześniej namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Skrapiamy oliwą w spreju i oprószamy przyprawą do grilla lub ziemniaków.

Szaszłyki pieczemy we frytownicy beztłuszczonej, na grillowej patelni lub w piekarniku.


UWAGI: Do przygotowania szaszłyków warto wybrać malutkie, okrągłe ziemniaki.

Ja swoje szaszłyki przygotowałam częściowo w OVI XXL, a częściowo na patelni grillowej – te z frytownicy beztłuszczowej wyszły zdecydowanie smaczniejsze i to właśnie ten sposób obróbki rekomenduję. Szaszłyki gotowe były u mnie po 10 minutach w 180 stopniach (podczas gdy na patelni spędziły nieco więcej czasu, a w smaku – choć przygotowane dokładnie z tych samych składników – nie były tak efektowne).