Łosoś pieczony z warzywami

Pieczony łosoś z warzywami z piekarnika to jedno z tych dań, które mogłabym jeść naprawdę często. Jest proste, aromatyczne, pełne smaku i koloru. Uwielbiam połączenie soczystej ryby z lekko przypieczonymi warzywami, które same w sobie tworzą pełnowartościowy posiłek. Dzięki temu nie trzeba szykować takich dodatków jak ziemniaki czy ryż. Przynajmniej w moim uznaniu pieczone warzywa w zupełności wystarczą, by obiad był sycący i pyszny.

Składniki poniżej zakładają 2 duże porcje, ale oczywiście przepis sprawdzi się również dla trzech osób. Wystarczy, że dodasz trochę więcej łososia i podzielisz się warzywami, wówczas 2 porcje mogą rozrosnąć się do 3. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaproponowane w składnikach warzywa uzupełnić o dodatek papryki lub podzielonego na małe różyczki kalafiora. Taki przepis na łososia z papryką, ziemniakami i kalafiorem jest już na blogu, dlatego tym razem chciałam zaproponować Ci coś innego.

Jeśli natomiast nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków, również możesz je dorzucić na blaszkę i upiec. Najlepiej wybrać małe ziemniaki, dokładnie je wyszorować, przekroić na pół i lekko obgotować w osolonym wrzątku. Następnie wystarczy je doprawić i wymieszać z pozostałymi warzywami przed pieczeniem. W rezultacie otrzymasz jeszcze bardziej sycące danie, które na pewno zachwyci domowników.

Podsumowując, pieczony łosoś z warzywami z piekarnika to świetny pomysł na szybki, zdrowy i efektowny obiad. Minimum pracy, maksimum smaku, czyli dokładnie tak, jak lubię najbardziej.

na 2 porcje:

  • 1 płat świeżego łososia ze skórą (około 300 g lub więcej, wg potrzeb)
  • 1-2 średniej wielkości cukinie (około 400-500 g)
  • 1 niewielka marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Łosoś pieczony z cukinią, marchewką i pomidorkami – wykonanie:

Cukinie kroimy na półplasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.

Marchew obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki.

Czerwoną cebulę kroimy na ósemki (można w piórka, jeśli wolisz mniejsze, bardziej przypieczone kawałki).

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.


Kurkumę, mieloną paprykę oraz sól i pieprz łączymy z olejem.

Z łososia usuwamy skórę. Dzielimy na 2 porcje. Nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw.


Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w naczyniu żaroodpornym rozkładamy warzywa oraz łososia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.