Pieczeń z fasolką szparagową

Jeżeli lubisz dania z mięsa mielonego, które potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale również wyglądem, być może spodoba Ci się pomysł na pieczeń z fasolką szparagową. To propozycja, która łączy w sobie prostotę wykonania, a jednocześnie gwarantuje efektowną prezentację na stole. Dzięki temu sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Pieczeń kryje w środku kolorowe i aromatyczne nadzienie, które sprawia, że po przekrojeniu wygląda ona naprawdę efektownie.

Do jej przygotowania wykorzystuję mięso mielone z indyka, ponieważ jest delikatne i chude, a równocześnie pozostaje soczyste po upieczeniu. Z kolei nadzienie powstaje z połączenia żółtej fasolki szparagowej, papryki, suszonych pomidorów i parmezanu. Całość spaja masa jajeczna, dzięki czemu farsz jest zwarty, a mimo to nadal delikatny.

Co istotne, przygotowanie takiej pieczeni okazuje się prostsze, niż mogłoby się wydawać. Najpierw formujemy z masy mięsnej „koszyczek” w keksówce, następnie wypełniamy go warzywno-jajecznym farszem, a potem przykrywamy resztą mięsa. Całość smarujemy oliwą i pieczemy. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch tartym serem, który rozpuszcza się, tworząc złocistą, chrupiącą skorupkę.

Pieczeń z fasolką szparagową najlepiej smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz fasolki szparagowej podanej z masełkiem i panierem z ciecierzycy (lub bułką tartą). Dodatkowo świetnie komponuje się z sosem kaparowym lub czosnkowym, które podkreślają jej smak i nadają jej wyrazistości. W efekcie otrzymujemy danie, które łączy domowy charakter z elegancką formą podania.

Masa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kajzerka + mleko do jej namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1-2 garście tartego sera
  • przyprawy: mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, suszone oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

Nadzienie:

  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mała papryka
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z zalewy
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • 2-3 jajka
  • 20 g tartego parmezanu

Pieczeń z fasolką szparagową – wykonanie:

Mięso:

Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy.

Do miski dodajemy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, cebulę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy.

Nadzienie:

W misce łączymy pokrojoną w kostkę paprykę, suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, pokrojoną na 3-4 kawałki fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę.

Osobno roztrzepujemy jajka. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Dodajemy tarty parmezan i mieszamy.

Jajka łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy.

Formowanie i pieczenie:

Krótką foremkę (tzw keksówkę) smarujemy niewielką ilością oliwy. Na dno i boki formy dajemy mięsną masę (część masy należy zostawić na wierzch). Masę najlepiej wykładać mocząc co jakiś czas dłonie w zimnej wodzie.

Do środka dajemy przygotowanie nadzienie.

Wierzch przykrywamy odłożoną częścią mięsnej masy. Wierzch smarujemy niewielką ilością oliwy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 40-45 minut. Po tym czasie wierzch posypujemy tartym serem i zapiekamy jeszcze 10 minut, aż ser się roztopi.

Inspiracja: www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczen-z-miesa-mielonego-z-jajeczna-fasolka-szparagowa