Surówka pomidorowo-ogórkowa z cebulą

Ta surówka pomidorowo-ogórkowa z cebulą to smak mojego dzieciństwa i lato zamknięte w misce.
Pomidory, ogórek, cebula oraz śmietanowo-majonezowy sos z czosnkiem i świeżą bazylią. Jest prosto, szybko, klasycznie i przepysznie! U nas często pojawia się jako dodatek do obiadu, szczególnie do kotletów, pieczonego mięsa albo ziemniaczków z koperkiem i jajem sadzonym. Ale równie dobrze smakuje solo, z kromką świeżego chleba, na kolację.

Dlaczego warto?

✔️ Jest szybka, przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut
✔️ Składniki są łatwo dostępne przez cały rok, ale w sezonie smakują najlepiej
✔️ Sos jest kremowy i wyrazisty, ale nie dominuje nad warzywami
✔️ Można ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce

Surówka najlepiej smakuje schłodzona, wtedy aromaty jeszcze bardziej się przegryzają. Idealna jako dodatek do grilla, obiadu albo po prostu, kiedy masz ochotę na coś prostego i świeżego.

Spróbujesz? 😊
Daj znać w komentarzu, z czym najczęściej podajesz takie surówki.

Składniki:

  • 3 pomidory np malinowe
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Surówka pomidorowo-ogórkowa z cebulą – wykonanie:

Pomidory, bez skórki, kroimy na mniejsze kawałki.

Ogórka kroimy na półplasterki.

Cebulę kroimy w piórka.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mieszamy z warzywami. Posypujemy listkami bazylii.